Uddannelse og kompetenceudvikling
De små børns Bornholm arbejder som program både med kompetenceudvikling indenfor den tidlige indsats og med formater, der booster det, vi kalder prøvehandlingskompetencen. Her træner vi på møder, workshops og laboratorier forskellige metodiske forandringsgreb og er modige sammen. Når programmet søsætter kompetenceudviklende tiltag, har vi altid et princip om, at flere fagligheder er med. På den måde understøtter vi det fælles løft af småbørnsområdet og styrker tværfagligheden.
At ændre sin praksis gennem prøvehandlinger og indgå produktivt i store systemforandrende indsatser, stiller store krav til alle dem, der er en del af De små børns Bornholm. Derfor arbejder programmet med løbende at kompetenceudvikle fagprofessionelle og ledere, så ny viden og kompetence tilføjes, og fagligheden aktiveres i nye sammenhænge.
Herunder kan I se tre udvalgte eksempler på kompetenceudviklende tiltag:
Fra pasning til læring
”Observationerne viste os, at der var nogle børn, der faktisk fik mere opmærksomhed end andre børn. Det fik vi sat spot på og dermed ændret”
Pædagog om kompetenceudviklingsforløbet
De små børns Bornholm har kørt et skræddersyet kompetenceudviklingsforløb i samarbejde med Københavns Professionshøjskole, for det pædagogiske personale i alle kommunale børnehuse. Ledere og udvalgte samarbejdspartnere har også været med i forandringen henimod en styrket læringskultur. Forløbet var planlagt helt praksisnært og foregik i børnehusene, hvor undervisere fra KP sammen med de fagprofessionelle observerede og reflekterede over den pædagogiske praksis. Læringsgrupper i de enkelte børnehuse gennemførte prøvehandlinger, med henblik på at skabe børnenær forandring. De indsamlede data om praksis har efterfølgende dannet grundlaget for fælles faglige refleksioner og faglig sparring. Kompetenceudviklingen koblede sig til flere andre indsatser og uddannelsestiltag i regi af De små børns Bornholm. Særligt indgik Inklusions- og Ressourceteamets tidlige indsats i alle kommunale vuggestuer, som en gensidig løftestang til at styrke kvaliteten af opsporing og forebyggelse af mistrivsel på 0-3 årsområdet.
Forankring af læring fra forløbet skal understøttes og ”sidder ikke bare i væggene” efter afsluttet forløb. Københavns Professionshøjskole har udviklet en interaktiv plakat og to film på hver 15 minutter, som handler om det grundlæggende pædagogiske grundlag i Dagtilbud Bornholm, og som udfolder børnesyn og kvalitetsdagsorden gennem oplæg og cases. Du kan se filmene her:
SprogTrappen giver fælles sprog
”Det er ret forskelligt fra den måde vi tidligere har arbejdet med børnenes sprog på. Vi er ikke så fokuseret på hvad barnet skal kunne på et bestemt tidspunkt, men mere på om det udvikler sig sprogligt i den nærmeste udviklingszone og hvordan samspillet med voksne og andre børn er, hvilke lege vi fx kan igangsætte”
Pædagog om SprogTrappen
SprogTrappen er ikke et klassisk vurderingsværktøj, hvor børns sproglige udvikling testes som udgangspunkt for pædagogiske indsatser. Forståelsen bag SprogTrappen er, at kommunikation og sprog ikke udvikles isoleret, men indgår og udvikles i leg, samspil og fælles opmærksomhed. Fokus ligger på at reflektere over og justere læringsmiljøet i praksis, snarere end at identificere udfordringer hos barnet. Den tilgang matcher børnesynet i De små børns Bornholm. De små børns Bornholm tog et nyt og særligt skridt, da Huset Pia Thomsen som har udviklet SprogTrappen, i 2021 skulle påbegynde undervisningen af de fagprofessionelles i Bornholms Regionskommune: Udover pædagoger i dagtilbud, inklusions- og ressourcepædagoger og tale/hørekonsulenter, blev hele sundhedsplejen også uddannet i at anvende SprogTrappen, i den helt tidlige del af barnets sproglige udvikling. Små børn kommunikerer fra de bliver født, og alt det der går forud for det verbale sprog, er væsentligt for alderssvarende udvikling af barnets sprog. SprogTrappen er nu implementeret og politisk vetaget. Vi har et særligt fokus på den tidlige opsporing og på hvordan faggrupper arbejder sammen om at understøtte arbejdet med børns sprog.
LytteLaboratorier skærper prøvehandlingskompetencen hos de fagprofessionelle
”Det var interessant, fordi jeg blev nødt til at lytte på en anden måde end jeg plejer. Familierne kan fortælle deres historie som de ønsker den skal fortælles, uden dagsorden eller forforståelser fra min side”
Socialrådgiver om De små børns Bornholm Lytter
Hvordan kan vi udvikle vores praksis i takt med det, små børn og familier drømmer om og udtrykker behov for? De små børns Bornholm har udviklet LytteLaboratoriet til fagprofessionelle og beslutningstagere, hvor vi systematisk arbejder med børns og familiers perspektiver. På et LytteLab planlægger de fagprofessionelle små og større prøvehandlinger og forandringer, med udgangspunkt i familiernes hverdagserfaringer. I lokalet er familiernes udsagn og børnenes tegninger hængt op, på en måde der kan åbenbare mønstre og give handlemuligheder. Her er vi modige sammen! På et tidligere LytteLab kiggede vi fx nærmere på de lyttepositioner fagprofessionelle indtager i hverdagen med børn og deres familier, med fokus på at styrke den nærværende lytning. De små børns Bornholm havde inviteret Petra-Sofie Kempf, en spydspids indenfor feltet kropslig læring, til at fortælle om og guide øvelser i den kropslige dimension af lytning og relationsdannelse. Hvorfra og hvordan vi lytter, er grundlag for den relationelle og involverende tilgang i alle prøvehandlinger og indsatser, der udvikles i programmet. I VIVE’s afsluttende evaluering understreges De små børns Bornholm Lytter som et mindset, der kan tjene til inspiration i andre kommuner og LytteLaboratoriet fremhæves:
”Den lyttende og lærende tilgang, som er anvendt i udviklingen af programmet De små børns Bornholm, har været og er en anderledes tilgang til udvikling af kommunal praksis end oftest set. Udviklingen af programmet har hvilet på systematisk lytning til småbørnsfamiliernes fortællinger om deres liv og hverdag, faglige ’lyttelabs’, hvor de fagprofessionelle tværfagligt har reflekteret sammen om familiernes fortællinger og iværksættelse af systematiske afgrænsede afprøvninger af indsatser i praksis, der hurtigt har skabt konkrete erfaringer at bygge videre på.”
(VIVE, De små børns Bornholm Evaluering, 2023)