De små børns Bornholm er et lokalt storskalaprogram for tidlig indsats, som på tværs af det bornholmske samfund, arbejder med en klar vision:

Vi vil øge chanceligheden, og skabe den bedst mulige start på livet for de mindste bornholmere.

De små børns Bornholm har siden programmets start i 2020 med afsæt i et stort anlagt forprojekt, været et eksempel på, hvordan en dansk kommune kan arbejde tværsektorielt, innovativt og inddragende med et fokus på konkrete prøvehandlinger, som motor for organisatorisk læring. Prøvehandlinger, der udvikler sig til lovende indsatser hele vejen rundt om det lille barn. Den lokale bevægelse bliver ikke indenfor murene af den kommunale organisation. Som en del af programmet, samler Bornholms Børnealliance lokale og nationale aktører på børne- og familieområdet og skaber et boblende, missionsdrevet midtpunkt for nye tiltag, tværsektorielle partnerskaber og initiativer i lokalsamfundet, til gavn for små børn og deres familier.

På Bornholm vokser flere børn op med en sårbar familiebaggrund, sammenlignet med børn i Danmark som helhed. Med udgangspunkt i socialøkonomisk og demografisk viden, har De små børns Bornholm fastsat fire børnenære mål, som fungerer som ledestjerner for arbejdet med programmet. Bornholm skal være et sted hvor:

  • børn 0-6 år har tryg tilknytning

  • børn 0-6 år er i god sproglig udvikling

  • børn 0-6 år indgår i lege- og læringsmiljøer og lokale fællesskaber

  • børn oplever gode overgange mellem dagtilbud og skole

Egmont Fonden har fra første færd støttet programmets realisering og gør det i en fortsat bevilling frem til 2027. Se mere her.

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd VIVE har evalueret programperioden 2020-2023, og du finder rapporten her.

De små børns Bornholm er forankret i sekretariatet i Bornholms Regionskommune og har et flerårigt partnerskab med SUS Socialt Udviklingscenter, som bidrager til facilitering af udvalgte interne kommunale omstillings- og omstruktureringsprocesser samt styrkelse af borgerinddragelse, innovationsfaglighed og samskabelse på tværs af aktører. Programmet nyder stor opbakning fra lokale politikere og beslutningstagere. Læs mere her.

Programmet muliggøres til dagligt, af alle de fagpersoner og frivillige, som på tværs af civilsamfundet, uddannelsesstederne, regionen, erhvervslivet og kommunen, er nærværende helt tæt på de små børn og deres familier. Med andre ord: De små børns Bornholm er os alle sammen.

Programmets ansigter

Linda Kofoed Lund Hansen

Linda er programleder i De små børns Bornholm. Linda har været ansat i programmet i 3 år, først som projektmedarbejder, siden programkonsulent og nu som leder i De små børns Bornholms sekretariat i Rønne.

Linda har en uddannelsesmæssig baggrund som pædagog og en kandidat i pædagogisk psykologi. Hun har arbejdet mangfoldigt med pædagogisk praksis og tidlige, tværfaglige indsatser både som pædagog, konsulent, projektmedarbejder og som leder på dagtilbudsområdet.

”Det jeg holder allermest af er, når vi opdager, at vi har den samme mission, og at vores forskellige bidrag kan få os tættere på at realisere den. I De små børns Bornholm arbejder vi med systemforandringer og det lader sig kun gøre, hvis alle os der arbejder professionelt og frivilligt med små børn og deres familier, går sammen og går i takt.”

Kristian Johannesen

Kristian er faglig pædagogisk konsulent i Bornholms Regionskommunes Center for Børn og Læring, og spiller en aktiv og afgørende rolle i udviklingen af programmets indsatser og fokus på sammes implementering i kommunens drift.

Kristian har en uddannelsesmæssig baggrund som pædagog, og har arbejdet som konsulent og med ledelse i både daginstitutioner og kommunens administration. Derfor har Kristian et særligt tværfagligt blik på både den faglige udvikling og de ledelsesorienterede greb, som programmets indsatser kalder på.

”Vi kan alle opleve at stå på på usikker grund, og det betyder noget, at børn og familier møder nogen, som matcher deres situation i livet. Det kan være familie, venner, kollegaer, en myndighedsperson eller en frivillig i sportsklubben. Den springende faktor er, at det måske lige præcis er den person, som i udgangspunktet tænker ”jeg har ikke forstand på andres modgang”, der er den vigtigste brik i spillet.”

Camilla Dahl Mørch

Camilla er programkonsulent i De små børns Bornholm, og har, i sin tidligere rolle som udviklingskonsulent i kommunen, løst og rådgivet på opgaver i programmet siden 2021.

“Jeg er meget optaget af den strategiske rolle, som De små børns Bornholm kan spille både internt i vores egen kommune, men også for andre kommuner og aktører, i og omkring børnefamiliers liv. Chancelighed og trivsel er, for mig, den vigtigste dagsorden, når vi taler om at sikre bære- og væredygtighed i vores børns liv, både nu og i fremtiden.“

Kort om forprojektet

Fundamentet for storskalaprogrammet blev lagt i 2018 – 2019, som et stort anlagt forprojekt, designet af SUS Socialt udviklingscenter og støttet af Egmont Fonden. I forprojektet blev metoder, tiltag, indsatser og tilgange prototypetestet og vidensgrundlaget udviklet. Det blev undersøgt, hvordan en praktisk implementering kunne gøres mulig på Bornholm, for at sikre det bedst mulige afsæt for et stort og ambitiøst program på det Bornholmske børneområde. Tanken var og er, at erfaringerne skal kunne skaleres og overføres til andre danske kommuner.

En helt central aktivitet i forprojektet var et borgerlab. Et stort tværfagligt team af ansatte, studerende, frivillige m.fl. besøgte 40 bornholmske småbørnsfamilier for at indsamle fortællinger om udfordringer og potentialer i at skabe bedre vilkår for småbørn og familier på øen. Se denne lille film fra 2018 fra Borgerlab’et og få en fornemmelse af, hvor det hele startede.

Links og downloads

KL: De store strukturelle samfundsudfordringer

”Vi står som samfund med en række store, strukturelle samfundsudfordringer, som er karakteriseret ved, at de er vanskelige at løse, griber ind i hinanden og ikke kan håndteres af én aktør alene.”

5 cases fra det kommunale Danmark blev filmet og vist på Kommunalpolitisk topmøde i 2023 – den ene var De Små Børns Bornholm

I 2021 var De små børns Bornholms programledelse synlig i en rapport fra Nordic Changemaker map Denmark, der kortlagde og dokumenterede samfundsiværksætteres erfaringer med at skabe forandring og de udfordringer og barrierer, de oplever i deres arbejde:

Download PDF

Se VIVE's webinar om erfaringerne fra De små børns Bornholms første 4 år:

YouTube