De små børns Bornholm Lytter
Det er programmets mål at udvikle en lyttende og involverende kultur på børneområdet. Ved at bringe familierne og deres fortællinger sammen, skaber vi en kollektiv viden om, hvad der er vigtigt i et småbørnsliv på Bornholm. Vi kalder indsatsen: De små børns Bornholm Lytter!
De små børns Bornholm udvikler konkrete arbejdsgange, hvor det at lytte, til de mennesker det handler om, bliver en del af tilgangen i pædagogers, sundhedsplejerskers, tale/hørekonsulenter, sagsbehandleres og mange flere aktørers praksis. Vi er inspireret af den britiske sociale iværksætter Hillary Cottam, som i sin bog Radikal hjælp skriver: ”…for at finde nye løsninger på komplekse sociale problemer må vi skære igennem de vanemæssige måder at se problemet og menneskene bag det på”. Medarbejdere, ledere og beslutningstagere øver sig i at lytte til familierne og hinanden på nye måder og bevæge sig fra systemspørgsmål til hverdagsspørgsmål. Det sker i en generel opvurdering af små børns perspektiver og familiernes hverdagsviden og -erfaring. Hvad, oplever de selv, er vigtigt for det gode småbørnsliv på Bornholm?
Fra lytning til forandring
De små børns Bornholm Lytter konkretiseres i flere forskellige initiativer, der skal sikre vejen fra lytning til involvering og handling
I samarbejde med Københavns Professionshøjskole indsamler programmet børneperspektiver i samarbejde med pædagogstuderende og undervisere. Vi udvikler metoder til at omsætte børns oplevelser af eget hverdagsliv, til viden som kan understøtte udvikling og justering af programmets mange indsatser. Download to flip-flapper med gode spørgsmål:
De små børns Bornholm arrangerer lytninger i børnehuse, mødregrupper og andre steder, hvor aktører på børne- og familieområdet lytter til småbørnsfamilierne, med afsæt i vores særlige lytteguide. Når de fagprofessionelle deler deres erfaringer, siger de bl.a.: ”De oprigtige spørgsmål fra lytteguiden gav en følsom og vedrørende respons” og ”Jeg øver mig virkelig i at lytte på denne måde, jeg bliver meget hurtigt løsningsorienteret!” Se eksempel på lytteguiden her:
Programpartnerskabet udvikler løbende materialer til de fagprofessionelle, som kvalificerer den nærværende og lyttende tilgang til børn og familier i alle programmets indsatser. At øve sig på nærværende lytning, handler også om at invitere kroppen med. Se eksempler på materialer til personalerummet herunder:
De små børns Bornholm afholder LytteLabs, hvor fagprofessionelle systematisk arbejder med de perspektiver børn og familier har budt ind med. På LytteLabs planlægger vi forandringer og justerer praksis, med udgangspunkt i familiernes hverdagserfaringer. Se to Social Talks om, hvordan de fagprofessionelles lytning får betydning for familierne: